USA tur august 2019

FOLKEDANSLAGET OG SPELLMANNSLAGET VAR PÅ TUR I USA 7.-19. AUGUST 

Det startet med at vi høsten 2018 ble invitert til å delta på Norsk Folkedans Stemne i Seattle/Poulsbo 16.-18. august 2019 og evt. også på en skandinavisk festival i Junction City i Oregon helga før. Etterhvert var vi 7 dansere og 4 toraderspillere som ville delta på turen. Vi brukte framsyningsprogramet fra cruisebåtene som utgangspunkt for USA-programmet. Men vi forstod raskt at vi trengte flere dansere så vi kunne vise noen litt mer spektakulære danser. Vi sendte ut en forespørsel til våre «nabolag», og fikk napp fra Bodø Folkedanslag som ville stille med 6 dansere. Dermed ble vi til sammen 17 personer som reiste.
Ettersom planlegginga skred fram, gikk det opp for oss at Norsk Folkedans Stemne var en hektisk kurshelg der VI var forventet å være instruktører! Vi måtte derfor finne ut hvilke danser, sanger og toraderslåtter vi ville lære bort. Da kurstimeplanen kom, var den ganske heftig, så fordelingen av alle instruksjonsoppgavene ble kjempeviktig! Spesielt måtte vi fordele musikerne, så vi kunne få levende musikk alle til dansekursene.
Det var også mange andre grupper som ville ha besøk av oss, og vi endte opp med å skulle opptre og danse med folk på 5 forskjellige steder i løpet av en uke, før vi kom til fram Norsk Folkedans Stemne, som jo var det opprinnelige målet.

De fleste deltagerne møttes i Oslo den 7. august. Det var jo litt spennende, for vi skulle reise på tur med helt ukjente dansere fra Bodø. Ved utgangen til USA-flyet så vi en ukjent toraderbag, og vi forstod at vi hadde funnet medreiserne våre fra Bodø.

 Over there leide vi to minibusser slik at vi enkelt kunne kjøre mellom alle de stedene vi skulle besøke. Kjetil og Kurt var stødige og gode sjåfører.

 

Vi var innkvartert privat under hele turnéen, og da fikk vi et solid inntrykk av at amerikanerne er minst like forskjellige som nordmenn! Vi opplevde alt fra «Prinsessa på erten»-senger med rysjer og bamser, til sovesofa og sjølbetjent frokost, og godt var det! De fleste gruppene vi besøkte var tilknytta Sons of Norway og/eller lokale folkedansgrupper, og alle hadde egne forsamlingshus med gode dansegolv og masse god mat.

 

Gjennomsnittsalderen til vertskapene var relativt høy, og aktiviteten i lagene gjenspeilet gjerne dette. Men det var ingenting å utsette på entusiasmen for den skandinaviske kulturarven! Det var faktisk flere av dem som hadde «or’ntlige» bunader, og de spilte slåtter som vi til dels kjente igjen. Kurt traff også en felespiller som var i slekt med den kjente felespilleren og tradisjonsbæreren Børre Holmstad fra Lofoten!

 

Under kurshelgen i Poulsbo, var det Tove, Hanne og Kari Anne som sto for instruksjon av sanger og danser, og Anne K. hadde kurs i toraderspill. Restene av danserne deltok det de greide under kursøktene, både som «demonstranter» og meddansere, slik at kursdeltakerne skulle lære raskere. Og det gjorde de! Aldri har vi vel sett mange ivrige Nordlandspolsdansere klokka halv ti på formidagen!!

 

Vi er jo vant til fra tidligere folkedansfestivaler at når ulike dansegrupper opptrer/møtes, så lærer vi også danser av hverandre. Derfor spurte vi også på denne turen om de ulike gruppene kunne lære oss noen danser også. Dette var visst ikke vanlig der borte, men vi fikk nå med oss 4 danser hjem. I tillegg hadde noen av gruppene sosiale danser som lignet på våre. Dermed har vi nye danser og dansevarianter vi skal øve godt på utover høsten.

 

Ikke nok med at vi skulle holde ei hel kurshelg, de skulle også ha opptak av alt vi skulle lære bort! Dette tok sin tid, så den tida vi gjerne skulle hatt til turisme, ble ganske godt spist opp. Noen rakk så vidt en shoppingtur eller en rask runde i det nordiske museet i Ballard, samt en inspeksjon av slusene og laksetrappa. 

 

Alle vi 17 turistene var skjønt enige om at vi hadde hatt en fantastisk tur, at vi hadde lærte bort mange danser og slåtter til mange ivrige kursdeltagere, at vi hadde møtt utrolig mange artige vertsfamilier, men at vi kunne trenge noen ekstra feriedager for å hvile slitne danseføtter og toraderskuldre.  

Hilsen Tove, Trine, Kjetil, Liv, Eli, Anne K, Randi S, Kari Anne, Kurt, Hanne og Øyvind